Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές παθήσεις η οποία επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρά την συχνή εμφάνιση της, επικρατούν πολλαπλές προκαταλήψεις και παρανοήσεις γύρω από το όνομα αυτής της διαδεδομένης ψυχικής ασθένειας . Ποια είναι λοιπόν, η αλήθεια που κρύβεται πίσω από ορισμένους μύθους της ασθένειας αυτής;
Μύθος: Η κατάθλιψη δεν αποτελεί πραγματική ασθένεια.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη είναι πραγματική ασθένεια. Προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, στην σκέψη, στη λειτουργικότητα και στο σώμα του ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία παγκοσμίως απώλειας ετών ζωής, λόγω δυσλειτουργίας ή πρόωρου θανάτου.
Μύθος: Η κατάθλιψη δε διαφέρει από την κακή διάθεση που μπορεί να νιώσει ένα άτομο και είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής ενός ατόμου.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη ως νόσος δεν είναι το ίδιο με την κακή διάθεση που μπορεί να έχει ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι μας έχουμε μεταβολές στη διάθεση μας και συχνά για διάφορους λόγους νιώθουμε άσχημα ή στεναχωριόμαστε. Παρόλα αυτά, στην κατάθλιψη τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μύθος: Η κατάθλιψη δεν θεραπεύεται.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία θεραπεύεται. Ειδικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο όπου συνδυαζόμενα με την ψυχοθεραπεία, μπορεί ο ασθενής να θεραπευτεί πλήρως και να έχει μια φυσιολογική ζωή.
Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν εθισμό και αλλάζουν την προσωπικότητα.
Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εξάρτηση και εθισμό και ούτε αλλάζουν την προσωπικότητα. Αντιθέτως, η σωστή χρήση των αντικαταθλιπτικών με την σωστή καθοδήγηση του ειδικού εξασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής, έχοντας πάντοτε την καθοδήγηση του ειδικού μπορεί να διακόψει σταδιακά τα φάρμακα, χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Μύθος: Ένα άτομο με ισχυρό χαρακτήρα μπορεί να ξεπεράσει από μόνο του την κατάθλιψη.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη όπως και κάθε άλλη ασθένεια δεν θεραπεύεται μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Το να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό είναι πράξη ώριμης σκέψης.
Μύθος: Η κατάθλιψη είναι κληρονομική. Αν είχαν οι γονείς μου, τότε θα έχω και εγώ.
Αλήθεια: Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την ευαλωτότητα του ατόμου στην κατάθλιψη. Παρόλα αυτά η επικρατέστερη άποψη σήμερα στηρίζεται στο ότι η νόσος θα εκδηλωθεί εάν επιδράσουν και άλλοι παράγοντες (βιολογικοί, κοινωνικοί κλπ.). Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει έρευνες που να υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη έχει γενετική προδιάθεση, πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν την σπουδαιότητα του κινδύνου της κληρονομικότητας.
Μύθος: Μόνο οι ασθενείς με αυτοκαταστροφικές ιδέες χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.
Αλήθεια: Η φαρμακευτική αγωγή δεν απευθύνεται μόνο στους ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν να γίνουν καλά, να ζουν τη ζωή τους με τον τρόπο που επιθυμούν και να την απολαμβάνουν.
Μύθος: Η κατάθλιψη επηρεάζει μόνο τις γυναίκες.
Αλήθεια: Στατιστικά φέρεται πως οι γυναίκες υποφέρουν δύο φορές περισσότερο από τους άνδρες με τη νόσο της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά, το αντρικό φύλο, έχει υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας από τις γυναίκες εφόσον συγκεκριμένες κουλτούρες αποθαρρύνουν τον άντρα από το να αναζητά βοήθεια και να εκφράζει τα συναισθήματά του.
コメント