Η ραγδαία και αυξανόμενη εξάπλωση του COVID-19, αποτελεί ένα στρεσσογόνο γεγονός το οποίο προκαλεί συναισθήματα απελπισίας, αναστάτωσης, αβεβαιότητας και φόβου για το μέλλον. Με τον ιό να εξαπλώνεται και την καθημερινότητά μας να επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα παιδιά μας βρίσκονται στην δίνη ποικίλλων και έντονων συναισθημάτων.
Πως μπορείτε λοιπόν να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κατάσταση η οποία επικρατεί;
Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση:
1. Μάθετε τι γνωρίζουν ήδη: Μπορεί να νιώθετε έντονα την ανάγκη να προστατέψετε τα παιδιά σας από όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, παρόλα αυτά αυτό δεν είναι εφικτό ειδικότερα όταν τα παιδιά ξεπεράσουν την βρεφική ηλικία. Ακόμη και αν αποφεύγετε τις ειδήσεις όταν αυτά βρίσκονται στο σπίτι, το θέμα της εξάπλωσης του ιού αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης, έτσι ίσως ακούσουν κάτι για αυτό στο σχολικό τους περιβάλλον. Εάν το παιδί σας δεν έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθείτε οι ίδιοι στο γεγονός, έτσι ώστε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά όσα γνωρίζουν για το θέμα αλλά και να στηρίξετε τα συναισθήματά τους.
2. Ελέγξετε για τυχόν παραπληροφόρηση: Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως έρθουν σε επαφή με πληροφορίες οι οποίες δεν είναι έγκυρες. Χρησιμοποιήστε το γεγονός αυτό σαν μια καλή ευκαιρία να τα υπενθυμίσετε πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται όσα διαβάζουν εκτός και αν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
3. Αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους: Ρωτήστε το παιδί σας για τις ανησυχίες του, ακούστε το και βοηθήστε το να εκφράσει όσα τον/την δυσκολεύουν. Τα παιδιά δεν έχουν πάντοτε τις ίδιες ανησυχίες όπως και οι ενήλικες. Κερδίστε την εμπιστοσύνη τους ακούγοντας οποιεσδήποτε ανησυχίες έχουν, όσο μικρές και αν ακούγονται στα αυτιά ενός ενήλικα.
4. Προσκομίστε ρεαλιστική καθησύχαση: Με βάση τα μέχρι στιγμής, φαίνεται πως τα παιδιά είναι αυτά που επηρεάζονται λιγότερο από τον ιό. Κάποια από τα παιδιά που επηρεάζονται από τον ιό, φαίνεται να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. Καθησυχάστε τα παιδιά σας πως ακόμα και αν προσβληθούν με τον ιό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα για την καταπολέμηση του. Αν το παιδί σας υποφέρει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο, μιλήστε του και συμβουλέψτε το για οποιεσδήποτε πρακτικές θα το βοηθήσουν να αποφύγει τον κίνδυνο αυτό. Όσον αφορά την διακοπή της καθημερινότητας όπως το κλείσιμο των σχολείων, δώστε έμφαση στα σημεία τα οποία θα παραμείνουν τα ίδια και σε οποιαδήποτε πλεονεκτήματα μπορείτε να σκεφτείτε. Για παράδειγμα, ίσως η αποχή από το σχολείο να σημαίνει πως μπορείτε να χαλαρώσετε κάποιους από τους κανόνες που υπάρχουν στο σπίτι όπως τα χρονικά περιθώρια στη χρήση της οθόνης.
5. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης: Το να εντάξετε το παιδί σας σε ένα σχέδιο δράσης μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει λιγότερο αβοήθητο. Θα ήταν βοηθητικό και ωφέλιμο λοιπόν, να εστιάσετε την προσοχή του παιδιού σας σε καταστάσεις που μπορούν να ελέγξουν, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε μαζί πρακτική εξάσκηση στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τα προμηθεύσετε με αντισηπτικό χεριών και να τα συμβουλεύσετε να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους αν τα χέρια τους δεν είναι καθαρά.
6. Μη σταματήσετε την επικοινωνία: Εφόσον πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, οι ανησυχίες και ερωτήσεις των παιδιών σας ίσως αλλάζουν καθημερινά. Φροντίστε να ελέγχετε καθημερινά οποιεσδήποτε σκέψεις και ανησυχίες έχουν, αλλά μην αφήσετε την συζήτηση να είναι το επίκεντρο της καθημερινότητας σας. Σε περιόδους κρίσεως, το αίσθημα του φυσιολογικού είναι αναγκαίο.
Comments