Αναμφίβολα, πρόκειται για μια στρεσσογόνο εποχή και μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, ανεξαιρέτως. Με πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να βρίσκεται σε συνθήκες καραντίνας με σκοπό την καταπολέμηση της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται πλέον από τις αρχές να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 34 χώρες, έχουν επιβληθεί σε υποχρεωτική απομόνωση από τις κυβερνητικές αρχές τους.
Η δημόσια ζωή όπως την γνωρίζαμε, αλλάζει απότομα και τίθεται το εν λόγω ερώτημα: Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κατά την περίοδο της υποχρεωτικής απομόνωσης; Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι έτσι ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν ευκολότερα τον υποχρεωτικό περιορισμό;
1. Παραμείνετε ενεργοί / Εγκαθιδρύστε μια ρουτίνα:
Οι δραστηριότητες, η συνέπεια και το πλαίσιο μιας ρουτίνας προσφέρουν στη μέρα μας το στοιχείο της προβλεψιμότητας και μειώνουν σημαντικά το αίσθημα της απελπισίας. Ειδικότερα σε καταστάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες, η ρουτίνα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεπώς, κρατήστε το πρόγραμμά σας, όσο γίνεται πιο σταθερό, όπως για παράδειγμα, κρατήστε μια συνέπεια στην ώρα που κοιμάστε και ξυπνάτε όπως επίσης και στα γεύματά σας.
2. Γυμναστείτε στο σπίτι:
Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ορμόνες με αποτέλεσμα να επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας, μας προσφέρουν ενέργεια και αισιοδοξία ενώ παράλληλα δημιουργούν το αίσθημα τις ευφορίας.
3. Εφαρμόστε μια ισορροπημένη διατροφή:
Τα θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνουμε μέσω των τροφών, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Συνεπώς, επιδρούν θετικά στη διάθεση μας και στη ψυχική μας υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν, να τρώτε υγιεινά, μικρά και ισορροπημένα γεύματα και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
4. Κρατήστε επαφή / Αξιοποιήστε την τεχνολογία:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν να παραμείνουμε σε επαφή με τα στενά μας πρόσωπα τόσο λεκτικά όσο και οπτικά. Κατά τη διάρκεια της επιβαλλόμενης απομόνωσης από τις αρμόδιες αρχές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κοινωνική αποστασιοποίηση δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση. Για τον λόγο αυτό, βεβαιωθείτε πως αυτό είναι ένα σταθερό σημείο της καθημερινότητας σας.
5. Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεων σας:
Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να ανησυχείτε για την εξέλιξη της νόσου και την πιθανότητα να προσβληθείτε από αυτή. Εάν αναλώνετε υπερβολικό χρόνο σε τέτοιου είδους σκέψεις, χρειάζεται προσπάθεια για την καλύτερη διαχείρισή τους. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσπαση προσοχής λειτουργεί βοηθητικά: Παρακολουθήστε μια ταινία ή μια σειρά, ασχοληθείτε με τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα παζλ, λύστε σταυρόλεξα ή ακόμη χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσετε με άλλα άτομα χωρίς να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης σας ο ιός COVID-19. Μπορείτε επίσης να ‘’αναβάλλετε’’ την ανησυχία σας. Για παράδειγμα, καθορίστε 10 με 20 λεπτά μέσα στην ημέρα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να σκεφτείτε όσα σας ανησυχούν. Όταν οι σκέψεις αυτές έρχονται σε άλλες στιγμές της ημέρας, πείτε στον εαυτό σας πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα χειριστείτε στον «χρόνο ανησυχίας» που έχετε καθορίσει. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται, η σκέψη αυτή γίνεται αυτόματη. Προσέξτε όμως, να μην καθορίσετε τον χρόνο της «ανησυχίας» σας αργά το βράδυ εφόσον αυτό, ίσως λειτουργήσει εναντίον σας.
6. Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με μέτρο:
Είναι γνωστό πως όσο περισσότερο χρόνο αναλώνουμε στις ειδήσεις και στις εξελίξεις γενικότερα, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά. Αν προστατεύσετε τον εαυτό σας από την συνεχή έκθεση στις ειδήσεις, θα παρατηρήσετε πως θα σας είναι ευκολότερο να παραμείνετε ήρεμοι. Αντ ᾽αυτού, ενημερωθείτε για τις εξελίξεις μια ή δύο φορές την ημέρα από μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.
Η πλήρης απομόνωση από την κοινωνία σίγουρα δεν είναι ευχάριστη ούτε και εύκολη, παρόλα αυτά, προσφέρει αδιαμφισβήτητα, μεγάλη βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και δείχνουμε υπευθυνότητα και σεβασμό ως προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
Comentarios