Η πανδημία του COVID - 19 και η αναστάτωση που προκαλείται γύρω από την αβεβαιότητα για την μελλοντική εξέλιξη της νόσου σε συνδυασμό με τη μειωμένη γνώση που έχουμε σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, προκαλεί έντονο άγχος, φόβο και σε πολλές περιπτώσεις πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής μας. Το να ανησυχούμε για τις εξελίξεις είναι κατανοητό και αναμενόμενο, παρ’ όλα αυτά, για πολλούς ανθρώπους η κατάσταση που επικρατεί μπορεί είτε να δημιουργήσει ψυχικές δυσκολίες είτε να επιδεινώσει οποιεσδήποτε ψυχικές δυσκολίες προϋπάρχουν.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν, έτσι ώστε να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία σε περιόδους κρίσεις; Με ποιους τρόπους μπορείτε να συνεχίσετε να ενημερώνεστε χωρίς να νιώθετε αυξημένο το αίσθημα του φόβου και του πανικού;
1. Περιορίστε τις πηγές ενημέρωσης & επιλέξτε όσα διαβάζετε με προσοχή:
Η γραμμή μεταξύ της ενημέρωσης και της υπερβολής είναι αρκετά λεπτή, οδηγώντας πολλές φορές σε καθαρό φόβο. Η υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις, ρεπορτάζ και άρθρα σχετικά με την μεταδοτικότητα ή το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου, έχει οδηγήσει αρκετούς συνανθρώπους μας οι οποίοι υποφέρουν από άγχος, σε κρίσεις πανικού. Η απομάκρυνση από τηλεοπτικές ειδήσεις, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντείνει αποτελεσματικά στη μείωση και την καλύτερη διαχείριση του άγχους.
· Μειώστε το χρονικό διάστημα το οποίο αναλώνετε σε διάβασμα, ή παρακολουθείτε οτιδήποτε σας δυσαρεστεί. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να αποφασίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα αφιερώσετε χρόνο για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις.
· Υπάρχει μεγάλο ποσοστό από ψευδείς πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν σε στιγμές πανικού. Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε ποιες πληροφορίες είναι ακριβείς και έγκυρες. Η εύρεση και η επιλογή συγκεκριμένων πηγών πληροφόρησης, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ανησυχίας τα οποία είναι αναμενόμενο να υπάρχουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να φιλτράρετε τις πληροφορίες τις οποίες δέχεστε σε τέτοιες καταστάσεις, βρίσκοντας ορισμένες πηγές πληροφοριών οι οποίες είναι αξιόπιστες, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
2. Απομακρυνθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :
Εφαρμόστε την αυτοπειθαρχία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Το να μείνουμε στο σπίτι, έχει ως αποτέλεσμα να περνάμε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προσφέρουν μια ανεξάντλητη γκάμα πληροφοριών και ειδήσεων, με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, η απελπισία, ο φόβος, ο πανικός, η ανησυχία κλπ. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε διάφορους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι σας αναστατώνουν και σας δυσαρεστούν έντονα.
3. Διατηρήστε επαφή:
Το να διατηρείτε επαφή με το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον (με τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών) συντείνει στην αλληλοϋποστήριξη και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην έκφραση των συναισθημάτων σας καθώς επίσης να σας ανακουφίσει από οποιαδήποτε δυσάρεστα συναισθήματα. Η παροχή υποστήριξης από το στενό μας περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση του αισθήματος της σταθερότητας αλλά και της παρηγοριάς. Είναι γεγονός πως όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση την οποία μοιραζόμαστε με άλλα άτομα τα οποία δείχνουν να συμμερίζονται την ανησυχία μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε πιο αποτελεσματικά την δεδομένη κατάσταση εφόσον αυτό μας δίνει κουράγιο.
4. Φροντίστε τον εαυτό σας:
Σε τέτοιες στιγμές κρίσης, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και σωστή/τακτική σωματική δραστηριότητα (στο σπίτι) συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Επιπλέον, οι ασκήσεις χαλάρωσης όπως η διαφραγματική αναπνοή αλλά και η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η μουσική και το διάβασμα βιβλίου, λειτουργούν ανακουφιστικά και συντείνουν στην μείωση του άγχους. Σε περιόδους άγχους, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μη δίνουν την απαραίτητη σημασία στην καθημερινότητα τους, όταν πραγματικά χρειάζεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν, όσο ποτέ άλλοτε.
Η ραγδαία εξέλιξη του ιού έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό αλλά και σε ψυχό-συναισθηματικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, είναι αναμενόμενο να νιώθουμε φόβο, αγωνία ακόμα και απελπισία. Τα συναισθήματα αυτά, είναι ανθρώπινα και αφορούν όλους μας. Μη ξεχνάτε όμως, πως αυτό που βιώνουμε τώρα, αποτελεί κάτι παροδικό το οποίο είναι στο χέρι μας να ανατραπεί με την απλή συμμόρφωση στους κανόνες που μας έχουν επιβληθεί από το κράτος. Χρειάζεται πάνω από όλα, δύναμη, επιμονή και υπομονή.
Comments