Με τον όρο ψυχολογική ή συναισθηματική βία αναφερόμαστε στις πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συστηματικό εκφοβισμό, εκμετάλλευση, απόρριψη, παραμέληση, και κακοποίηση με απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο, την περιφρόνηση και την αποδυνάμωση του άλλου ατόμου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχολογικής βίας είναι συνήθως τα εξής:
· Ο έλεγχος στη ζωή του άλλου ατόμου με απώτερο σκοπό την διατήρηση της εξουσίας.
· Η παθολογική ζήλια η οποία εκδηλώνεται με την μορφή συνεχούς καχυποψίας.
· Η υποτίμηση του άλλου ατόμου μέσω συνεχών προσβολών και περιφρόνησης, αναφορικά με τις διανοητικές του ικανότητες, την εμφάνιση, την σεξουαλικότητα, την πατρική οικογένεια και του ρόλου του σαν γονέας.
· Η απομόνωση του θύματος από την οικογένεια, το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον και την κοινωνική ζωή γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό, ο θύτης ασκεί έλεγχο στο θύμα και διατηρεί την εξουσία του, εφόσον όσο πιο μικρός ο κοινωνικός κύκλος του θύματος, τόσο πιο δύσκολο να αναζητήσει υποστήριξη.
· Η αδιαφορία στην ανάγκη του θύματος για τρυφερότητα και στοργή και η απόρριψη και περιφρόνηση στα αιτήματα του αυτά. Για παράδειγμα, ο θύτης δείχνει αδιαφορία σε καταστάσεις σωματικής επαφής όπως είναι η αγκαλιά και το φιλί.
· Η άρνηση της άμεσης επικοινωνίας. Για παράδειγμα, ο επιτιθέμενος αρνείται να συζητήσει με το θύμα, αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του θύματος και καταφεύγει σε υπονοούμενα και αναληθείς ισχυρισμούς.
· Η έλλειψη σεβασμού προς το θύμα με ταπεινώσεις σεξουαλικού περιεχομένου οι οποίες προκαλούν ντροπή στο άτομο, γεγονός το οποίο δυσκολεύει το θύμα να αναζητήσει στήριξη και να μιλήσει για αυτό.
· Οι απειλές για άσκηση σωματικής βίας στο άτομο.
· Η συμμετοχή σε πράξεις εκφοβισμού οι οποίες επιδεικνύουν δύναμη και εξουσία στον θύτη, όπως η επικίνδυνη οδήγηση ή το ξέσπασμα σε αντικείμενα όπως για παράδειγμα το σπάσιμο ενός επίπλου κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης.
Οι πιο πάνω συμπεριφορές μπορούν να επιφέρουν στο θύμα, μεγάλη νοητική και συναισθηματική σύγχυση αλλά και συναισθήματα ντροπής, άγχους, φόβου, στρες, μελαγχολίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα άτομα που ασκούν βία, έχουν συνήθως ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και έλλειψη ενσυναίσθησης. Τα άτομα αυτά, σπάνια θα αναζητήσουν τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας για τα αίτια και την αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που υφίστανται βία, είναι σημαντικό εφόσον αναγνωρίσουν την κατάσταση στην οποία είναι εκτεθειμένοι, να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο, έτσι ώστε να σταματήσουν να δέχονται την κακοποίηση, να ενδυναμωθούν σαν άτομα και να βγουν από τη θέση του θύματος.
Comments